Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling är en högeffektiv behandlingsmetod mot flertalet olika idrottsskador och andra kroniska besvär. Metoden utvecklades under mitten av 60-talet och har sedan dess använts för att krossa njursten, likväl som att behandla tennisarmbågar, hopparknä och hälseneinflammation.

 

Stötvågsbehandling vid hälseneinflammation, eller achillestendinopati som det egentligen heter, har visat sig mycket effektivt och på 3-5 behandlingar blir patienten som oftast helt smärtfri. Vår erfarenhet säger att 95% av de som har hälseneinflammation i mittendelen, och valt oss för att bli behandlade, blir bra eller helt bra på 3-5 behandlingar. Om besvären sitter vid infästningen mot hälbenet är det inte lika bra resultat, men det är fortfarande en behandlingsmetod som är bättre än andra invasiva metoder.

Stötvågsbehandling av hälsenor går ut på att dels kraftigt öka cirkulationen i vävnaden, mekaniskt stimulera receptorer på tenocyten för att producera ny kollagen vävnad, dvs den vävnad som hälsenan är uppbyggd av. Stötvågsbehandling ökar även rörligheten i ärrvävnad, och stimulerar till ökad mängd ”smörjmedel” som ser till att de olika lagren i senan kan röra sig över varandra utan att haka i och skapa smärta.

Direkt efter behandlingen upplever de allra flesta en absolut smärtlindring i det behandlade området, och på morgonen efter kan man märka de första permanenta behandlingseffekterna. Den dag som du inte har någon smärta på morgonen är du färdigbehandlad hos oss, och ditt eget träningsprogram för att stärka upp de delar som har orsakat dina besvär tar vid.

Vad gör jag när jag inte längre har några symptom?

Vi vill påminna och förstärka att smärta bara är ett symptom, och om man bara väljer att behandla symptomen riskerar man att återfå sina hälsenebesvär när man väl börjar träna igen. En behandling hos oss innebär att vi kontrollerar och hittar orsaken till att du fick hälseneinflammation, och därefter korrigerar de felställningar som kan sitta i din kropp, och korrigerar de yttre faktorer som kan ha orsakat dina besvär. Du får med dig hemövningar i de fall detta är nödvändigt.